facebook Twitter MojRačunovodja
 • Announcement

 • Recidiv »Da« ali »Ne«, če bolezen ni povezana z delom

  V: Splošni nasveti | DNE: 30.04.2012

  Delavec je odsoten z dela zaradi bolezni, ki ni povezana z delom. Nadomestilo plače zaradi bolniške odsotnosti mu je za prvih 30 dni izplačal delodajalec, za nadaljnjih 7 dni je to breme prevzel zavod. Nato se je delavec vrnil na delo in po 3 dneh spet odšel na bolniški dopust zaradi iste bolezni. Ali po taki kratki prekinitvi bolniškega dopusta breme izplačila nadomestila plače ostane na zavodu ali ga ponovno prevzame delodajalec?

  Odgovor najdemo v prvem odstavku 137. člena  Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, kjer je obravnavan t. i. recidiv. V zvezi s tem pravila določajo, da pri dveh ali več zaporednih odsotnostih z dela zaradi iste bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, do 30 delovnih dni, in traja v posameznem primeru prekinitev med eno in drugo odsotnostjo manj kot 10 delovnih dni, gre nadomestilo plače od prekinitve v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

  Da lahko govorimo o t. i. recidivu, mora biti kumulativno izpolnjeno več pogojev:

  • dve ali več zaporedni odsotnosti z dela;
  • odsotnost z dela zaradi bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom;
  • odsotnost do 30 delovnih dni;
  • prekinitev med eno in drugo odsotnostjo do 10 delovnih dni.

  Opisani primer se nanaša na odsotnost zaradi bolezni, pri kateri je bila prekinitev med eno in drugo odsotnostjo krajša od 10 delovnih dni, odsotnost pred prekinitvijo bolniškega dopusta pa je trajala več kot 30 dni. Iz tega izhaja, da v skladu s pravili ni podlage za upravičenost do izplačila bolniške v breme zavoda, saj je bila odsotnost delavca z dela zaradi bolniškega dopusta daljša kot 30 dni.

  V našem računovodskem servisu vam nudimo celovite računovodske storitve, lahko pa se odločite samo za “zunanji obračun plač”.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  © 2010 - KDB d.o.o. - računovodske storitve, poslovno in davčno svetovanje
  GOSTOVANJE | IZDELAVA
  Nastavitev piškotkov