facebook Twitter MojRačunovodja
 • Announcement

 • Obdarovanje otrok zaposlenih v mesecu decembru

  V: Splošni nasveti | DNE: 15.11.2010

  Če se sprašujete, ali je obdaritev otrok zaposlenih davčno priznan strošek in če se od tega dohodka slučajno obračuna boniteta zaposlenemu, si odgovor preberite v naslednjih vrsticah.

  Skladno z določbo četrtega odstavka 39. člena zakona o dohodnini se vrednost darila, ki ga delodajalec podari otroku zaposlenega, ne všteva v davčno osnovo zaposlenega. Ob naslednjih treh pogojih:

  -vrednost darila ne presega 42 € ,

  -otrok ni starejši od 15 let in

  -je darilo dano v mesecu decembru.

  Kar pa se tiče vprašanja ali so ta darila davčno priznan strošek, tretji odstavek 35. člena ZDDPO-2 določa, da se kot druga izplačila v zvezi z zaposlitvijo štejejo tudi stroški bonitet, ki so obdavčeni po zakonu o dohodnini.

  V skladu s to določbo je DURS podal naslednje pojasnilo. Če zakon o dohodnini določa, da gre za boniteto, ki pa ni obdavčena (davčna stopnja je enaka 0), ker je zadoščeno pogoju, da so dohodki enkrat obdavčeni (čeprav po stopnji 0 %), se odgovor davčnim zavezancem glasi, da so stroški za darila delodajalca v vrednosti do 42 eurov, podarjenih otrokom delojemalcev do starosti 15 let v mesecu decembru, ki se skladno z določbo četrtega odstavka 39. člena ZDoh-2 ne vštevajo v davčno osnovo delojemalca, v celoti davčno priznan odhodek.

  Obdarovanje lahko izvedete v denarju, bonih, ali materialni obliki (igrače, knjige…).

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  © 2010 - KDB d.o.o. - računovodske storitve, poslovno in davčno svetovanje
  GOSTOVANJE | IZDELAVA
  Nastavitev piškotkov