facebook Twitter MojRačunovodja
 • Announcement

 • Prejeli ste izvršbo na plačo vašega delavca. Kaj sedaj?

  V: poslovni nasveti | DNE: 13.12.2010

  Delodajalci se največkrat sprašujemo kako izvršiti prejeti sklep na delavčevo plačo. Ali moramo zarubiti tudi druge prejemke iz delovnega razmerja, kot je na primer regres ali jubilejna nagrada. Ali izvršbi podležejo tudi povračila stroškov za prehrano in za prevoz na delo, dnevnice in kilometrine…

  S sklepom o izvršbi sodišče zarubi določen del plače in dolžnikovemu dolžniku naloži, da mora po pravnomočnosti sklepa o izvršbi plačati upniku denarni znesek, za katere je dovoljena izvršba.

  Delodajalec je odgovoren za škodo, če ni ravnal po sklepu o izvršbi, če ni odtegnil in izplačal zneska, za katerega je bila dovoljena izvršba. Za podjetnika delodajalca je to določilo težko izvedljivo, saj ponavadi ni strokovnjak za izračun terjatve iz sklepa o izvršbi, za pravilno upoštevanje vrstnega reda, poznati pa mora tudi druge predpise. Dolžnikov dolžnik (delodajalec) mora ves čas paziti, da pravilno in pravočasno zarubi zneske iz sklepa o izvršbi. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da jih bo moral upniku plačati sam. Pri ugotovitvi velike odgovornosti delodajalca pa postane zelo pomembno vprašanje v kolikšnem obsegu mora sklep izvršitvi glede ostalih prejemkov (regres, jubilejna nagrada, nadomestilo za prehrano in prevoz na delo, povračilo potnih stroškov…), da posledično ne bo odškodninsko odgovoren zaradi ne pravilne izvršitve sklepa o izvršbi na plačo in ostalih prejemkov iz delovnega razmerja.

  Izvršba na plačo in druge stalne prejemke pomeni, da se izvršba nanaša na izvršbo na plačo ter na pokojnino, nadomestilo plače, prejemke iz naslova začasne brezposelnosti in druge stalne denarne prejemke. To pomeni, da sklep o izvršbi na plačo ne pomeni tudi izvršbo na regres, na povračilo stroškov povezanih z delom ali jubilejno nagrado. V primeru, da se izvršba glasi tudi na regres, jubilejne nagrade in povračila potnih stroškov ter stroškov za prehrano in za prevoz na delo mora biti to jasno navedeno. Zato predlagam, da prejete izvršbe temeljito preberete, saj je vaša odškodninska odgovornost v primeru nepravilne izvršitve velika.

  Za vse, ki bi želeli vložiti predlog za izvršbo na podlagi verodostojne listine pa s tem nimate izkušen vam sporočam, da vam pri tem lahko svetujemo in z vami delimo naše izkušnje. Poleg računovodskih storitev vam nudimo svetovanje pri organizaciji in izvedbi izterjave vaših terjatev. Ne pozabite, terjatve so vaš denar.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  © 2010 - KDB d.o.o. - računovodske storitve, poslovno in davčno svetovanje
  GOSTOVANJE | IZDELAVA
  Nastavitev piškotkov