facebook Twitter MojRačunovodja
 • Announcement

 • Upravnik stanovanjskega objekta in obračun DDV

  V: davčni nasveti | DNE: 26.11.2010

  Prejeto vprašanje se glasi:»Kako gradbeno podjetje zaračuna storitev vzdrževanja na stanovanjskem objektu, katera dela je naročil upravnik stanovanjskega objekta? Lastniki stanovanj v uporabljajo stanovanja v stanovanjske namene.« Dilema je predvsem ali uporabiti obrnjeno davčno obveznosti po 76. a členu in če ne ali obračunati 8,5 % ali 20 % DDV.

  Naročniki gradbenih storitev v tem primeru so lastniki stanovanj. Naročilo pa so posredovali prek upravnika, ki deluje v njihovem imenu in za njihov račun. Upravnik mora ob naročilu izvajalcu gradbenih storitev podati izjavo ali naročilo formirati tako, da je razvidno, da dela naroča kot posrednik , v imenu in za račun svojih naročnikov po točki c šestega odstavka 36. člena zakona o davku na dodano vrednost.

  Gradbeno podjetje, ki je naročena dela izvedlo pa od opravljenih del zaračuna DDV po splošnih pravilih, saj je dobil od naročnika del izjavo, da dela naroča kot posrednik v skladu s tretjim odstavkom 127. a člena Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost. Ker pa je popravila in obnovo izvedel na stanovanjskem objektu, obračuna v skladu s tretjim odstavkom 41. členom ZDDV-1 in 54. členom P-ZDDV-1, 8,5 % DDV.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  © 2010 - KDB d.o.o. - računovodske storitve, poslovno in davčno svetovanje
  GOSTOVANJE | IZDELAVA
  Nastavitev piškotkov